Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ból w kręgu szyjnym
Autor Wiadomość
dziadek Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 7
Reputacja: 0
ból w kręgu szyjnym
siema chłopaki,

Cwicze już kope lat, od jakiegos czasu mam problem z bólem kręgów szyjnych. Nawet nie wiem od jakiego konkretnie cwiczenia, czasem zaczyna bolec dopiero nastepnego dnia, ale to na pewno przez jakies cwiczenie na siłowni.

mial ktos podobny problem?
18-03-2009 01:46 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ahim Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 20
RE: ból w kręgu szyjnym
najprawdopobniej nabawiłes się tej kontuzji przez wyciskanie większych ciężarów na klatę.

Przy większych obciążeniach trzeba uważać by nie robić zbyt dużego mostka. To sie zdarza na niskich ławeczkach. Chcąc wycisnąć maksymalny ciężar odbijasz sztangę od klaty i instynktownie podnosisz tyłek przerzucając środek ciężkości na kręgi szyjne. /to dlatego na nizszej ławeczce wyciskasz wiecej niz na wyższej/

jak juz musisz ćwiczyć na niskiej ławce, to ustaw ją tak żeby głowa była poza ławkę.

Jak nie bedziesz robił mostków na szyje, to po kilku miesiącach powinno przejsc Cool
18-03-2009 02:02 AM
greg Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 18
Jak juz wyleczysz tę kontuzję to ćwicz kaptury. Wiele osób zaniedbuje te mięsnie, a czym grubszy kark tym mocniejszy Smile
18-03-2009 02:13 PM
dziadek Offline
Junior Member
**

Dzieki za odpowiedzi.

Faktycznie, to moze byc od tego. Cos pokombinuje, zmienie cwiczenie, moze zmniejsze ciezar. Dam znac jakie skutki to przyniesie.

Pozdro
18-03-2009 02:34 PM
bratarnolda Offline
Banned

Ilość postów: 9
Jest takie stare ćwiczenie, odwodzenie głowy w tył z obciążeniem, można też oporować rękoma.Dobre na wzmocnienie mięśni szyi, kapturowe to tylko część umięśnienia.
02-04-2009 12:56 AM
dziadek Offline
Junior Member
**

Problem rozwiązany. Okazało się ze to wina wyginania głowy do przodu podczas wyciskania na ławce.
Być moze miało to związek z osłabieniem mięsni kapturowych, które w ostatnim czasie zaniedbywałem. Przy wyciskaniu na klate spinają się miesnie klatki piersiowej i szyji, wyginając głowe do przodu.
W każdym razie zacząłem robic wyciskanie kładąc głowę na ławce, równo, nie wyginając ani do przodu ani do tyłu.
Bóle przeszły po miesiącu.
24-08-2009 10:58 PM
Odpowiedz 

Skocz do: